miercuri, 26 noiembrie 2008

FEMEIA ROMA ÎN SOCIETATEA ROMANEASCA.

FEMEIA ROMA ÎN SOCIETATEA ROMANEASCA.

Problema: femeia roma dublu discriminata -de gen si rasa.
Lipsa femeii rome din viata publica a societatii si lipsa stimei de sine a femilor rome care determina resemnare si apatie fata de discriminarea din viata publica si socio-economica a societatii.
Femeile rome sunt supuse dublei discriminării din cauza factorilor care ţin de mentalitate comunităţii, dar si din cauza stereotipurilor atitudinale si a relaţiilor de familie. In acest context dezvoltarea unor programe care sa aibă ca tema facilitarea accesului femeii roma in viata publica ar reduce drastic efectele negative in rândul comunităţii .In acest sens, ne propunem sa inputerniceasca de 2 ori femeia roma:
Odata in viata privata (in comunitatea de romi si propria familie ) prin : identificarea lideirilor locali de opinie, ateliere de lucru la nivel local cu focus group, elaborarea de planuri locale de actiune; campanii publice de promovarea femeii roma cu respectarea drepturilor si demnitatilor acesteia. Dezvoltaea dialogului intre liderii locali/judeteni/regionali si nationali.
A doua oara prin promovarea femeii roma in viata pubica cu participare activa in procesul electoral, in alegeri generale, in institutiile de stat pe principiul masurilor affirmative, prevenirea si combaterea discriminarii de gen si promovarea competitiei in conditii de egalitate de sanse intre barbati si femei, europenizarea politicilor de gen in miscarea romilor.
Lipsa implicării femeii la nivelul deciziilor politice a lăsat fără ecou implementarea politicilor sociale şi cele focusate pe minoritatea roma, de aceea încercăm să promovăm femeia roma ca şi catalizator al implementării politicilor pentru romi la toate nivelele.
Avem o Agenţie Naţională pentru Romi, o Strategie de Îmbunătăţire a Situaţiei Romilor, un Plan Naţional, un Deceniu de Incluziune, zeci de ONG-uri, programe şi proiecte, iar din 2007 avem şi fonduri structurale. Dar românii rămân rasişti şi intoleranţi, nu renunţă la prejudecăţi şi nici nu recunosc că le-ar avea - sunt "antiţiganişti": o campanie publică pentru colectarea de rechizite şi haine pentru elevii romi e parodiată pe Internet cu sloganul "<< Copiii romi vrea să merge pă şcoală >>. O campanie socială susţinută financiar de 20 de milioane de români şi unguri"; o ziaristă întreabă la o conferinţă de presă de ce romii se plâng atât de discriminare, că doar e vina lor; într-o revistă online, un autor explica marea mişelie a folosirii vocabulei "rrom", menită să submineze întregul popor român prin asimilarea sa cu ţiganii.
Dacă mişcarea feministă a obţinut drepturile propriu-zise ale femeii, dar mai are de lucrat la atitudinea bărbaţilor, mişcarea activistă roma e pe drumul cel bun în ceea ce priveşte programele pilot sau măsurile afirmative, mai are nevoie de multă susţinere financiară si umană pentru generalizarea acestor programe şi îmbunătăţirea propriu-zisă a situaţiei etnicilor romi şi se loveşte de un zid aproape de neclintit în ceea ce priveşte mentalităţile. În ţări cum ar fi Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Fosta
Republică Iugoslavă, Macedonia, Muntenegru, România şi Serbia şomajul în rândul persoanelor roma şi în special femeilor roma este în mediu între 50 şi 90%.
Reprezentantele minorităţii roma suferă de discriminare multiplă (de gen-femeia ; rasă-roma ;social-needucată si necalificată profesional) în România şi nu numai.
Lipsa femeii rome din viaţa publică a societăţii şi lipsa stimei de sine a femilor rome care determină resemnare şi apatie faţă de discriminarea din viaţa publică şi socio-economica a societăţii.

Femeile rome sunt supuse discriminării din cauza factorilor care ţin de mentalitate comunităţii, dar şi din cauza stereotipurilor atitudinale şi a relaţiilor de familie. În acest context dezvoltarea unor programe care să aibă ca temă facilitarea accesului femeii roma în viata publică ar reduce drastic efectele negative în rândul comunităţii .

Este necesară promovarea femeilor rome în comunitate şi societate, recunoaşterea responsabilităţilor acesteia în familie şi societate, asigurarea de şanse egale pentru accederea femeilor rrome în viaţa publică a societăţii, promovarea egalităţii de şanse dintre femei şi bărbaţi, participarea lor la viaţa politică, socială şi economică cât şi rolul pe care femeia îl joacă în dezvoltarea familiei, al copilului, al comunităţii per ansamblu.

Femeia devine astfel un catalizator al societăţii civile roma în dezvoltarea unei reţele profesioniste pentru reprezentare intereselor etniei roma în raport cu instituţiile statului la toate nivelele vieţii publice şi poltice şi în mobilizarea, implicarea şi responsabilizarea factorilor sociali în accesarea de fonduri menite sa amelioreza situaţia romilor, asigurarea de consultanţă în elaborarea de proiecte focusate pe comunităţile de romi.
Conştientizarea femeii roma priviind importanţa dezvoltării personale precum şi a indepedenţei în societate, prin promovarea importanţei finalizării educaţiei şi a oportunităţilor din sistemul educaţional. Acest lucru va contribui la creşterea stimei de sine cât şi la promovarea valorilor culturale şi lingvistice ale etniei şi totodată la modernizarea/ emanciparea comunităţilor locale de romi
Promovarea, păstrarea şi afirmarea identităţii cultural -tradiţionale a romilor şi diseminarea istoriei romilor de la origine şi până în prezent. Aceasta va avea ca efect creşterea gradului de toleranţă a populaţiei majoritare faţă de minoritatea roma în general şi faţă de femeia roma în special şi totodată ameliorarea imaginii publice a romilor din mass-media locală.

1. Misiunea .
Implicarea femeilor rome in procesul de Dezvoltarea comunitară a comunităţilor locale.
2. Viziunea:
Femei rome in cadrul Structurilor specifice, responsabile in mobilizarea institutiilor statului sa implementeze politicile sociale focusate pe romi in parteneriat cu comunitatile locale.
3. Scopul fundamental. Dezvoltarea unei retele de femei rome, deschise, organizatiilor neguvernamentale cu impact sustinut asupra dezvoltarii durabile a comunitatilor de romi.
4. Obiectivele:

a. Cresterea Activismului civic a femeii rome in viata publica –promovarea parteneriatul de gen in sfera publica si privata
b. Dezvoltarea unei structuri parteneriale care sa asigura participarea activa a romilor in procesele de realizare a politicilor publice destinate comunitatilor de romi din Romania la nivel local,Judetean, regional si national.
c. Promoveaza afirmarea identitatii etnice, a nondiscriminarii si a diversitatii multiculturale.
d. Dezvolta mecanisme care sa faciliteze implicarea femeii roma in implementarea, monitorizarea si evaluarea actelor normative guvernamentale si interguvernamentale cu privire la romi.
e. Asigura consiliere si experienta specifica in procesul de dezvoltare comunitara in localitatile reprezentate de Grupuri de Initiativa. Capacitarea si responsabilizarea resursei umane roma pentru reprezentarea intereselor comunitare.
f. Desfasoara activitati de lobby si advocaccy in vederea mobilizarii institutiilor statului si a comunitatilor locale in implementarea politicilor sociale focusate pe romi.
g. Mobilizeaza si implica comunitatile de romi in procesul decizional precum si in implementarea si monitorizarea activitatilor prin intermediul Grupurilor de Initiativa.
h. Dezvoltarea spiritului cetatenesc prin educatie civic electorala.
i. Elaboreaza si propune programe cu finantare externa focusate pe comunitatile de romi, avand la baza procesul de dezvoltare comunitara desfasurat de catre femeile rome, care identifica si prioritizeaza propriile probleme in mod ebiectiv.
Ce urmarim:
1. Imputernicirea femeii roma in procesul consultativ/decizional, in influentarea si monitorizarea agendelor publice al comunitatilor locale.
2. Formarea acestei echipe de lucru manageriale, la nivel local, asigură o abordare articulată al Planului general de măsuri din Strategia Naţională de Îmbunătăţire a Situaţiei Romilor şi promovare a incluziunii sociale –implementarea acestora la nivel local.
2. Implicarea femeilor rome, incurajarea acţiunelor si initiativelor comunitare, în ce priveşte identificarea unor soluţii de dezvoltare durabilă a propriei comunităţi. Elaborare de planuri locale de actiune si bugetarea acestora la bugetul de stat, de proiecte focalizate pe comunităţile de romi.
3. Incheierea de parteneriate viabile dintre societatea civilă, Grupuri de Initiativa locala şi instituţiile publice locale, in vederea ameliorarii problematicii roma.
4. Dezvoltarea de structurii civile femenine, la nivel regional, ca. si organism de consultanta, partener cu expertiza roma in activitatile de implementare a politicilor pro romi, in toate etapele procesului de inculuziune socio-cultural si educational a romilor in societatea romaneasca.

Drept pentru care femeia roma va trebui împuternicită în două directii:
 O dată în viaţa privată (în comunitatea de romi şi propria familie ) prin : identificarea liderilor locali de opinie, ateliere de lucru la nivel local cu focus group, elaborarea de planuri locale de acţiune; campanii publice de promovare a femeii roma cu respectarea drepturilor şi demnităţilor acesteia.
 A doua oară prin promovarea femeii roma în viaţa publică cu participare activă în procesul electoral, în alegeri locale sau generale, prevenirea si combaterea discriminării de gen şi promovarea competiţiei în condiţii de egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, europenizarea politicilor de gen în mişcarea romilor.
Promovarea participării egale a femeilor şi bărbaţilor în comunitate si familie. Implicarea bărbaţilor în promovarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. Includerea femeilor rome, în procesul de luare de decizii administrativ locale care afectează comunitatea în ansamblu precum şi mobilizarea acesteia la activităţile proiectelor ce vizează ameliorarea situaţiei date de la identificrea problemei şi până la monitorizare şi evaluare. Astfel echipele de proiect vor beneficia de o mai bună responsabilizare, oferită de existenţa unui echilibru de gen şi vârstă instituţionalizat, fiind statistic demontrat că acolo unde există acest tip de echilibru dinamica acţiunilor fiind pozitive iar scopurile fiecarii entităţi fiind mai facil de atins decât acolo unde deciziile sunt luate de o singură categorie, (barbaţi, tineri sau femei). Dorim un echilibru de gen şi vârstă pentru a putea venii în întâmpinarea nevoilor tuturor cetăţenilor romi.
Acţiunile de lobby şi advocacy la nivel local pentru promovarea femeii roma în viaţa pubică cu participare activă în procesul electoral, prevenirea şi combaterea discriminării de gen şi competiţia în condiţii de egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, europenizarea politicilor de gen în mişcarea romilor vor avea ca rezultate majore introducerea problematicii femeii roma pe agendele instituţiilor locale şi mobilizarea acestora în acordarea şanselor egale pentru accesul la serviciile publice şi totodata creşterea stimei de sine şi încrederii în forţele proprii a reprezentantelor minorităţii roma. Pe termen mediu şi lung va avea ca efect realizarea unui elite de femei ce vor putea fi oferite ca modele positive.
Femeia roma reprezinta un factor important in mobilizarea comunitatilor de romi pentru implementarea politicilor publice focalizate pe romi. Modelul functional de implicare a femeii roma in implementarea politicilor publice la nivel local multiplicat la nivel regional, centralizat si adaptat in cadrul strategiilor nationale pentru romi poate deveni factorul catalizator interesat pentru implementarea si monitorizarea politicilor focalizate pe comunitatile de romi.
In acest sens consideram ca:
== nevoia de elaborate a unei politici de gen europeana si bugetarea unei strategii de promovare a femeii roma este imperios necesara.
== este necesara multiplicarea proiectului "Feminist Identity in RAON" care sa contribuie la promovarea femeii la nivelul celor 8 regiuni din Romania
Activitati necesare:
===dezbateri publice pe tema nevoii de implicare sociala a femeii roma, cu respectarea specificului traditional si cultural.
===Imputernicirea femeii roma pe plan local prin ateliere de lucru, campanii publice de promovare a femeii si implicarea acestora in elaborarea planurilor de actiune locale cu focalizare pe comunitatile de romi.
===Activitati de promovare a femeii rome, pe principiul masurilor afirmative, in viata publica si sociala.

Niciun comentariu: